TEMA-citater:
”Vær frygtløs i jagten på det, der sætter gang i sjælen.” (Jennifer Lee)
”Livet er enten et udfordrende eventyr eller intet overhovedet.” (Helen Keller)
”Vores bedste øjeblikke kommer oftest, når vi er på jagt efter noget andet.” (Lawrence Block)
”Du kan ikke opdage nye have, hvis ikke du har mod på at slippe kysten af syne.” (Andre Gide)
”Tag kun minder, efterlad bare fodspor.” (Chief Seattle)
”Lev livet ud fra dit kompas, ikke dit ur.” (Stephen Covey)
”Rejs langt nok og du vil møde dig selv.” (David Mitchell)
Mon ikke de fleste kender udtrykket ”en fejl fyrre?”
Altså det udtryk, som især IT-teknikere bruger i de tilfælde, hvor de bliver tilkaldt som tekniske eksperter, og det så viser sig, at fejlen ikke ligger i teknikken eller tekniske installation, men i den ”installation”, der sidder cirka fyrre centimeter fra computerens skærm. Altså brugeren!
Så ”en fejl fyrre” befinder sig sådan cirka en armslængde borte. Og når man så bliver taget i at være ”en fejl fyrre” - altså den, der er problemet - så sidder man der, slukøret, og ved man igen har handlet med hovedet under armen.
I det hele taget vrimler det med udtryk, som refererer til den føromtalte ”fejl fyrre,” som jo reelt kan være os alle. Udtryk, der lægger sig til vore lemmer og kropsdele. Arme, ben, hænder, fingre, næse, ører, hoved, albuer - som får ben at gå på - knæsættes ustandseligt i sproget.
Det er klart, for lemmerne har vi jo lige ved hånden – som man jo siger! Det er således bedre at være på god fod med en person end at lægge arm med vedkommende, men man skal heller ikke kaste sig i armene på hvem som helst. Det vil ofte være hovedløst at give en fingeren, ligesom en kold skulder kan få den anden til at slå ud med armene, hvis han da ikke tager det hele i stiv arm. Eller tager benene på nakken. Og så skal man som bekendt aldrig række Fanden en lillefinger.
Eller hvad med følgende historie?
Han stavede som en brækket arm, fordi han havde fået det forkerte ben ud af sengen, og han skulle virkelig holde tungen lige i munden, for ikke at tabe ansigt. Heldigvis havde han is i maven, var varm om hjertet og havde hår på brystet. Så det, han ikke kunne stave til på stående fod, blev der set på med milde øjne, da læreren satte kikkerten for det blinde øje, fordi hun blev blød i knæene af og havde fået øjnene op for drengens hjerte af guld, og derfor lod ham slippe gennem nåleøjet med alle fingre, hud og hår i behold. Men det var på et hængende hår.
Rejs og få fremkaldt dit indre landskab
Hvorfor så den indledning?
Jo, det har faktisk noget med sommerferie at gøre, og den vil jeg gerne sætte lidt fokus på i denne måneds indlæg, selvom den - ferien – vel allerede er godt brugt. Specifikt vil jeg gerne sætte fokus på det at rejse i sommerferien – eller for den sags skyld på alle andre tidspunkter af året.
Anledningen er et digt af den italienske digter og sangskriver, Gio Evan, som jeg faldt over.
Digtet handler om - som i udtrykket ”en fejl fyrre” - at finde fejl hos hinanden, og denne fejlfinding kan ifølge Gio Evan skyldes, at vi er ensporede og ikke sætter os ind i andres liv og vilkår. For at imødegå den spirende racisme, som er et af hans pointer, opfordrer han os til at rejse.
Digtet lyder:
“Prøv at rejs, for ellers
bliver du måske racist,
og ender måske med at tro,
at din hudfarve er den eneste
rigtige,
at dit sprog
er det mest romantiske,
og at du var den første
til at blive den første.
Rejs,
for hvis du ikke rejser, så
vil dine tanker ikke blive styrket,
ikke blive fyldt med ideer.
Dine drømme vil blive født med skrøbelige ben, og du ender med at tro på Tv-shows, og i
dem, som opfinder fjender,
der passer perfekt til dine mareridt,
som får dig til at leve i angst.
Rejs,
fordi rejser lærer dig
at sige godmorgen til alle
uanset hvilken sol, vi lever under.
Rejs,
fordi rejser lærer dig
at sige godnat til alle
uanset hvilket mørke,
vi bærer indeni.
Rejs,
fordi det at rejse lærer dig at stå imod
ikke at være afhængig af,
at accepterer andre, ikke kun for, hvem de er,
men også for det, de aldrig kan blive.
Vi lærer, hvad vi er skabt til,
at være en del af en familie,
som går ud over grænserne,
ud over traditioner og kultur.
At rejse lærer os at se mangfoldigheden.
Rejs,
ellers ender du med at tro,
at du er skabt til kun at blive set på udefra,
men inden i rummer du
et vidunderligt landskab,
som er et besøg værd.
”At rejse lærer os at se mangfoldigheden,” må være den linje, som samler digtets budskab bedst.
”Stå fast - og lyt”
Selvom sammenhængen mellem min indledning og digtet kan virke lidt søgt, så vil jeg alligevel sige - for ikke at tabe ansigt - at fællesmængden vel kan være det, ”at pege fingre af hinanden.”
Og hvis vi peger fingre af hinanden, så skal vi huske, at der altid er fire fingre, som peger tilbage på os selv!
Umiddelbart tænker jeg, at i stedet for at pege fingre, så må vi lære at bære over med hinanden.
En tanke, som de fleste vel vil nikke anerkendende til, men som alligevel i sammenhængen er en fundamental forkert tanke. For ”at bære over med” fordre ikke, at du forsøger at forstå eller forsøger at se mangfoldigheden.
I ordbogen står der fx om ”at bære over med,” at man ”fortsætter, som om intet var hændt,” ”at man skåner,” ”at man affinder sig med” eller ”at man ser igennem fingre med.”
Jeg kommer til at tænke på et tandlægebesøg her. En gang imellem er man nødt til at bekoste en røntgenundersøgelse af sine tænder. For det kan godt være at emaljen ser fin ud, men der kan gemme sig huller under, som kun et røntgenbillede kan afsløre. Og hvis man fortsætter ”som om intet var hændt,” kan det hurtigt komme til at gøre mere ondt i tanden end i pengepungen😊
Så ”at bære over med,” svarer vel til, at man vælger kampen fra. Man undlader at reflektere over det, det er anderledes, eller som man ikke forstår.
Så hvis vi vil ud over ”at pege fingre af hinanden,” så må vi rejse. Vi må udfordre os selv på det, vi ikke forstår, ved fordomsfrit at rejse ud at kigge på det og ”derude” reflektere over det.
Og her er et citat af filosoffen Peter Kemp på sin plads. Han sagde:
”Stå fast - og lyt. Og flyt dig så en smule, hvis det, du hører, indbyder hertil.”
Her tænker jeg, at Peter Kemp vil bifalde, at jeg tilsætter talemåden et enkelt ord, så der står:
”Stå fast - og lyt. Og flyt dig en smule, hvis det, du hører eller oplever, indbyder hertil.”
Forventningens glæde
Så det ”at rejse” går altså både på det ydre og det indre. Vi må fysisk bevæge os hen, hvor livet leves, og så må vi forsøge at få overensstemmelse mellem det, vi oplever, og det, vi tænker om det. Og skal den rejse lykkes for os, så skal både kufferten og håndbagagen være stoppet med tålmodighed, ydmyghed og taknemmelighed.
Men ud over, at det at rejse giver os et større udsyn, mere tolerance og et bedre øje for mangfoldigheden, så har ferietiden også andre positive effekter på os.
Sandheden er faktisk, at fordelene ved en god ferie kan mærkes, allerede inden den begynder.
Videnskabelige studier viser nemlig, at blot tanken og forventningen om en fremtidig belønning kan være mere berigende end selve belønningen. Og hermed får vi også bevist, at ”forventningens glæde er den største.”
Denne kendsgerning skyldes et lille molekyle kaldet dopamin, som vi producerer i hjernen.
Dopamin produceres i neuronerne i to hjerneregioner kaldet henholdsvis substantia nigra (et lille område dybt i hjernen) og det ventrale tegmentale område (et område placeret midt i vores hjerne, cirka bag øret.)
Begge regioner, som er hjemsted for mellem 400.000 og 600.000 neuroner, sender axoner til adskillige områder af hjernen. Axoners funktion er at flytte information til forskellige neuroner, muskler og kirtler.
Så når vi står over for nye situationer og belønninger, frigiver de to områder i hjernen belønningsstoffet dopamin, som med axonerne bliver ført rundt i kroppen og genererer en behagelig følelse hos os.
Så når vi tænker på, at ferien nærmer sig, øges dopaminniveauet i vores hjerne og leverer en følelse af glæde.
Kan man kalde det en form for forspil? 😉
Det er også vigtigt at pointere, hvad en god ferie kan gøre for vores mentale sundhed: Den reducerer det kroniske stressniveau, mange bliver ramt af i en travl arbejdsliv og en endnu travlere hverdag. Kronisk stress genererer træthed, et højere niveau af angst, irritabilitet og vrede, og det er naturligvis ikke ønskværdigt.
Når vi har fri, er vores hjerne i stand til at vende – i hvert fald midlertidigt – de negative effekter af at være under pres.
Derfor er det helt afgørende, hvis vi skal sikre, at ferier er virkelig effektive, at vi sørger for, at de reelt aflaster os fra stress forbundet med vores arbejde. Det vil sige, at vi under ferien ikke skal bekymre os om eller forholde os til ventende opgaver eller besvare arbejdsmails og så videre, og så skal vi selvfølgelig afværge, at ferien skaber nye stressende situationer for os.
En rejse skærper din hjerne
Baseret på flere forskellige videnskabelige studier, er det nu sikkert og vist, at hjernen har godt af, at vi rejser ud i verden. På nordens største ungdoms- og studenterbureau KILROYs hjemmeside har man listet 13 grunde op, der viser, at det at rejse har en positiv indvirkning på din hjerne (og på dig selv som person i øvrigt.) Her har du de vigtigste nedslag i ”kataloget:”
1. Du bliver mere kreativ
Hvis man gør som de indfødte i et nyt land over en længere periode, begynder ens hjerne automatisk at tænke i alternative baner, end hvad den har været vant til, og dermed åbner den op for nye måder at gøre ting på. Begrebet hedder 'Kognitiv fleksibilitet', og jo mere kognitiv fleksibel du er, jo mere kreativ er du.
2. Du får mere tillid til andre
Når man oplever alt det gode, der eksisterer rundt om i verden, er hjernen mere tilbøjelig til at se det gode i, og dermed stole på, langt de fleste mennesker.
3. Du bliver en bedre problemløser
Studier viser, at omkring 20 procent af de folk, der havde boet, studeret eller har rejst længere tid i udlandet har større sandsynlighed for at løse en specifik computeropgave end de folk, der ikke rejser. Grunden er, at når man oplever og lærer nye kulturer at kende, åbner hjernen sig op for nye måder at gøre ting på.
4. Du bliver mere ydmyg
Når man rejser, får man masser af nye indtryk - både i samværet med andre mennesker og mht. oplevelser af nye kulturer og seværdigheder. Og studier viser, at unge, der rejser meget, bliver påvirket af ”storheden” i tingene, som giver dem et andet perspektiv på livet, end unge, der ikke rejser, hvilket gør dem mere ydmyge overfor tilværelsen.
5. Du bliver mere åben over for andre ting
Når du rejser, møder du nye mennesker og også nye mennesker, som falder uden for den sociale omgangskreds, du normalt ville vælge. Disse mennesker vil få dig til at åbne øjnene for nye ting og måder at agere på. Resultatet af det vil uvilkårligt være, at der er større sandsynlighed for, at du kaster dig ud i nye eventyr eller udvikler nye vaner. Også når du er hjemme igen!
6. Du bliver skarpere
Forskningen viser, at ved at opholde sig i naturen, bliver dine sanser forstærket markant, hvilket gør dig skarpere. Faktisk er det bevist, at ved at kigge på et billede af natur i 40 sekunder, forbedrer du både din evne til at fokusere samt din præstation på din næste opgave. Prøv selv. Her har du er et billede fra Sri Lanka:
7. Du får nemmere ved at finde dig selv (og din vej i livet)
Ved at rejse sætter man sit normale liv på pause, og ser det på afstand (både geografisk, tidsmæssigt og i overført betydning). Den kendsgerning har potentiale til at få dig til at åbne øjnene op for andre måder at leve og at tackle livet på, end den, du traditionelt ville have valgt.
8. Du bliver mere frygtløs
Erfarne rejsende fortæller, at de på deres rejser har valgt at prøve eller udfordre ting, som de normalt ville løbe skrigende væk fra. Der er mange eksempler i rejselitteraturen på, at folk fx har dykket med hajer eller skydivet på deres rejser, selvom de i virkeligheden er rystende bange for både hajer og højder. Så jo mere du rejser, jo mere frygtløs angriber du livet!
9. Du bliver gladere
Studier viser, at dét at glæde sig til en oplevelse, som fx en fremtidig rejse, gør dig gladere, end hvis det er en ”materiel” ting, du har at se frem til.
10. Du præsterer bedre på arbejdet eller studiet
Studier viser også, at folk der bruger ALLE deres feriedage har 6,5% større sandsynlighed for at blive forfremmet! Så har du en boss i maven, så få den ferie skudt af!!
11. Du bliver mere tålmodig
Når du rejser, vil du uvilkårligt komme til at vente meget. Det kan være du står i verdens længste kø til security i en lufthavn eller du kører med bus rundt i Asien, hvor køreplaner er absolut vejledende. Eller måske får du sydeuropæiske venner, hvor en middagsaftale klokken 20 oftest først bliver til noget klokken 20.45. Eller værre endnu, hvis du laver aftale med en ”African timer,” hvor mødetidspunktet sagtens kan trække tre timer.
Disse oplevelser vil være med til at gøre dig til et mere tålmodigt menneske generelt.
12. Du får nemmere ved at komme dig over tab
Uanset om du har mistet en nær relation, er blevet droppet af kæresten eller har mistet dit job, så hjælper det at rejse. Når du befinder dig i nye omgivelser, tvinger situationen dig til at slå autopiloten fra - og dét gør, at du kommer i kontakt med dig selv, og nemmere bearbejder dit tab.
13. Du føler dig mere i live
Hvem kender ikke følelsen af frihed, spænding og glæde, når du forlader en ankomsthal og bevæger dig mod det fly, som skal bringe dig ud af din comfortzone? Din hjerne er et mylder af tanker om alle de vilde oplevelser, der venter dig. Hvilke situationer kan du ellers nævne, der bringer dig derhen?
Nej, vel! Så starten på en rejse er vanedannende. Den nulstiller ligesom det, livet drejer sig om, nemlig glæden og forventningerne til det, der kommer.
Lad mig slutte med et par ord til eftertanke.
De er skrevet af en 85-årig kvinde, som fabulerer over, hvad hun ville gøre, hvis hun kunne gøre livet om.
Det er vist en påmindelse til os alle om, at vi skal få gjort noget ved ”det satans liv,” mens tid er!!
Hun skriver:
Hvis jeg skulle leve mit liv om...
Jeg ville turde gøre flere fejltagelser.
Jeg ville slappe af. Være mere smidig.
Jeg ville være mere enfoldig.
Jeg ville tage færre ting alvorligt.
Jeg ville tage flere chancer.
Jeg ville have flere oplevelser.
Jeg ville bestige flere bjerge og svømme over flere floder.
Jeg ville spise flere is og færre bønner.
Jeg ville måske have flere vanskeligheder, men færre indbildte.
Ser du, jeg er en af dem, som lever følsomt og sundt.
Time efter time, dag efter dag.
Åh, jeg har haft mine øjeblikke,
og hvis jeg skulle leve mit liv om igen,
ville jeg have flere af dem.
Faktisk ville jeg prøve på ikke at lave noget andet.
Kun øjeblikke.
Det ene efter det andet,
i stedet for at leve så mange år med tanke på morgendagen.
Jeg er en af dem, der aldrig tager nogen steder hen
uden termometer, varmedunk, regnfrakke og faldskærm.
Hvis jeg skulle leve mit liv om,
ville jeg rejse med mindre bagage.
Hvis jeg skulle leve mit liv om,
ville jeg begynde at gå barfodet om foråret
og blive ved længere hen på efteråret.
Jeg ville danse mere.
Jeg ville unde mig selv flere karruselture.
Jeg ville plukke flere tusindfryd.
Comments