top of page

Sommerminder og rejseliv

Temacitater:

”At rejse er at leve” H.C. Andersen

”Et liv uden kærlighed er som et år uden sommer” Svensk ordsprog

”Sommeren, der løber væk, er som en ven, der forlader dig.”Victor Hugo

”Selv den længste rejse begynder med små skridt” Dalai Lama

”Rejser måles bedst i venner snarere end i miles” Tim Cahill

”At rejse er som at være forelsket. Du husker kun de gode ting.” Peter Terp


Det var den sommer!

Endnu engang skal vi forholde os til det savn, den efterlader. For sommeren er et unikt sæt af fornemmelser og følelser.

Mange forbinder årstiden med lykke. En sæson præget af lethed og viljen til at leve og ofte sat i opposition til efterår og vinter.

Sommer betyder ferie, sol, varme, nætter i det fri og ny kærlighed. Dage tilbragt på ferie, på stranden og ved havet fører til nye bekendtskaber, der kan blive til både livslange venskaber og ægte kærlighedshistorier.

Og sommeraftenerne har deres helt egen atmosfære. En atmosfære, som indbyder til fest. Ofte glider disse aftner ubemærket og ubesværet over i nætterne og befæster glæden ved sommeren og samværet med næsten, og bliver symbol for sæsonen.

Jo, årets hotteste og mest solrige årstid giver en følelse af frihed og lyst til livet.

For selvom vi i dag kan få jordbær året rundt, så er det umiskendeligt, at sommermodnede jordbær har en dybere smag.


Det er derfor ikke overraskende, at denne tid på året har inspireret mange store forfattere til at skrive nogle af deres fineste sætninger om emnet.

Lad os tage et par stykker af dem:

”Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig.” Thøger Larsen.

”Vi elsker vort land, men ved midsommer mest.” Holger Drachmann.

”Sommeren har rørt den bare jord med sine læber. Og han efterlod det røde mærke af en valmue.” Francis Thompson

”Der er kun en sæson: Sommer. Så smuk, at de andre årstider går rundt og længes efter det: Efteråret husker det, vinteren påkalder det, foråret misunder det og prøver barnligt at forkæle det.” Ennio Flaiano

”Sommeren blødgør de linjer, som den grusomme vinter viste.” John Geddes

”Et liv uden kærlighed er som et år uden sommer.” Svensk ordsprog

”Sommer og kærlighed. To brødre født til at plage mænd.” Mirko Badiale

Foråret er en jomfru, sommeren en mor, efteråret en enke, vinteren en stedmor.” Russisk ordsprog


Sommermelankoli

Som alle vigtige perioder i livet er også hver sommer bestemt til at ende. I slutningen af ​​august fornemmer vi den nostalgi og melankoli, der indfinder sig, når ferien og ​​sæsonen synger på sidste vers og en tilbagevenden til normalitet trænger sig på.

En følelse, som følgende to citater meget godt indrammer:

”Somrene flyver altid ... vinteren går!” Charlie Brown

”Sommeren, der løber væk, er som en ven, der forlader dig.” Victor Hugo


Min sommer er blandt andet gået med at besøge min søn og svigerdatter i Odense. Det er altid en fornøjelse.

Vi var blandt andet i det nye ”H.C. Andersens Hus.”

Det er virkelig en attraktion! Den er tegnet af den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma, og den strækker sig over hele 12.600 kvadratmeter, hvoraf to tredjedele befinder sig under jorden.

Henrik Lübker var kreativ udvikler for det nye museum. I sin indvielsestale til det nye hus, sagde han:

”H.C. Andersens Hus taler ikke om H.C. Andersen – det taler som H.C. Andersen.”

Godt sagt og på mange måder sandt.

Men lad nu det ligge. Det, jeg skal bruge for at komme videre med dette indlæg, er et af de citater, som H.C Andersen har foreviget, og som vi alle efterhånden kender så godt, at det nærmer sig betegnelsen: En kliche’. Citatet pryder – sammen med utallige andre – væggene på H.C.’s nye museum, og lægger sig nærmest som et bånd eller en sløjfe om oplevelsen.


Det er citatet: At rejse er at leve. Citatet er skrevet med store bogstaver på væggen i det rum, som udstiller en del af eventyrforfatterens originale rejseudstyr, og som på fornem vis dokumenterer H.C. Andersens rejseliv.


I H.C. Andersens fodspor

For mig blev det nærmest en ”ud af kroppen-oplevelse,” fordi jeg netop havde bestilt en ferierejse til Krakow til afvikling senere på sommeren. På en måde var det som at gå i den store digters fodspor. Jeg skulle også rejse og dermed leve!!

Euforien holdt lige indtil jeg stødte på to citater, som udstillede, at der åbenbart er forskel på at rejse og at være turist.

Det ene citat står forfatteren G.K. Chesterton fadder til. Han siger:

”En rejsende ser, hvad han ser, en turist ser, hvad han er kommet for at se.”

Rejseforfatteren Paul Theroux skærer citatet ud i pap med følgende udsagn:

”Turisten ved ikke, hvor han har været, den rejsende ved ikke, hvor han skal hen.”

Der er åbenbart forskel på at rejse uden en plan for, hvad man skal se og at rejse med en klar plan. Der er forskel på at være rejsende og at være turist.

Umiddelbart vil jeg tro, at H.C. Andersen hører til i den første kategori. Han havde 19 - lange - udenlandsrejser. Den første foretog han, da han var 25 år og den sidste, da han var 68.

Ifølge Andersen selv, så startede hans rejser, når han satte sig ind i hestevognen eller toget derhjemme. Og kender man bare lidt til hans utallige rejseskildringer, så er det klart, at han rejste med åbne sanser – syn, smag, duft, hørelse. Alt registrerede han og forundredes over i glæde.

Ovenstående berømte citat om livet på rejse stammer fra ”Mit Livs Eventyr”, hvori det også hedder: ”Den lykkelige erfaring har jeg gjort, at alt, eftersom kunsten og livet er blevet mig klarere, desmere solskin er der udefra strømmet ind i mit bryst.”

Så sat ind i den målestok, så er det åbenbart den, som rejser, der lever. Men lad mig slå en tyk sort streg under - og gerne med H.C’s rejsefyldepen – at turisten også lever, når han rejser. Det erfarede jeg selv på min Krakow-tur. Faktisk, så lever jeg stadig lidt på den tur!! Og at have en plan for turen gjorde faktisk, at jeg kunne slappe af og rejse ”med åbne sanser.”

Sådan er der så meget. Men drop de fine fornemmelser, for ”At rejse er at rejse” og som Dalia Lama sagde: ”Selv den længste rejse begynder med små skridt.”


Ovenstående betragtninger har gjort mig lidt nysgerrig på, hvad der ellers er sagt og skrevet om det at rejse. For det kunne jo være, at det at rejse kan udfordres og udfoldes på samme måde, som H.C. Andersen erfarede med livet: ”At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha'.”

Eller måske er der noget substans i forfatteren Lori Deschenes citat: ”Nu og da er det godt at stoppe med at klatre og værdsætte udsigten lige der, hvor du er.”


At rejse er at udvikle sig

St. Augustine (f. år 354) var kristen biskop og filosof. Han sammenlignede det at rejse med en bog. Han sagde: ”Verden er en bog, og de, som ikke rejser, læser kun en side.” Altså er hans rejsefilosofi: At rejse er at lære.

Den kendte amerikanske filosof og yoga-instruktør Pierre Bernardo (1875-1955) er på linje med St. Augustine, men med en lille twist. Han sagde: ”To travel is to evolve.” Altså ”At rejse er at udvikle sig.”

Den franske forfatter Emile Zola ville ikke stå tilbage for de to andre. Han skrev: ”Ingenting udvikler intelligens som at rejse.” – Lidt tragikomisk døde Zola af en kulilteforgiftning!

Det er meget nærliggende at få den tanke ud fra ovenstående, at det at rejse udvider ens horisont, og ordet ”horisont” bliver dermed en form for rejseallegori, fordi horisont også tit bliver forbundet med rejsemål. Der er et rejsebureau, som hedder Horisont, der er flere rejsebøger med horisont i titlen, og hvem har ikke hørt om filmen ”Mod fjerne horisonter” fra 1952 med James Stewert, Rock Hudson og Julie Adams i hovedrollerne?

Den persiske poet Moslih Eddin Saadi formulerede bagsiden af ovenstående. Han skrev:

”En rejsende uden evnen til at observere er som en fugl uden vinger.”


At rejse udfordrer fordomme

Det at rejse er også af flere blevet associeret med at udfordre sit eget snæversyn. Den amerikanske forfatter Mark Twain sagde:

”At rejse kan ødelægge ens fordomme, blinde tro og snæversyn.”

Den franske forfatter og nobelprisvinder Andre’ Gide tilslutter sig Twain, men i billedsprog:

”Mennesket kan ikke opdage nye have, medmindre han har modet til at miste kysten af ​​syne.”

Den engelske forfatter Aldous Huxley følger i sine forfatterkollegers rejsefodspor, men gør sine betragtninger lidt mere almengyldige. Han skriver:

”At rejse er at opdage, at alle tager fejl om andre lande.”

Når vi nu er i afdelingen for Mark Twain, så lad mig lige for en stund slippe tøjlerne og lade hestene skridte frit og med mulepose. For Mark Twain har et rejsecitat, som falder lidt uden for emnet, men som ikke desto mindre indeholder en høj grad af sandhed, og som giver grund til refleksion.

Den handler om løgnen og sandheden, som er på rejse:

”En løgn kan rejse en halv gang jorden rundt, mens sandheden stadig er ved at tage sko på.”


At rejse giver smag for mere

Så er der dem, der bliver inficeret af en livslang rejsevirus.

H.C. Andersen er - ikke overraskende – en af dem. Han har sagt:

”Den, som en gang har drukket af Bosporus, vil altid tørste efter mere.”

Den amerikanske forfatter Mary Anne Radmacher har også taget varigt “skade” af at rejse.

Hun skriver: ”Jeg er ikke den samme efter at have set månen skinne på den anden side af jorden.”

Den kinesiske forfatter og filosof Lin Yutang har tilsvarende fået en slem rejsefeber i blodet. Men han opdager det først, når han er velbeholden hjemme igen.

Han siger: ”Ingen kan forestille sig, hvor fantastisk det er at rejse, indtil han kommer hjem og hviler sit hoved på sin gamle, velkendte hovedpude.” (Frit oversat)


Rejsesucces måles i venskaber

Rejsesucces bliver af andre (mange) gjort op i de venskaber, som rejserne kaster af sig.

Jeg vil her nøjes med et par eksempler.

Den amerikanske rejseskribent Tim Cahill fokuserer på antallet af venner, han får på rejserne, som succeskriterie:

”Rejser måles bedst i venner snarere end i miles.”

Den kendte skotske forfatter Robert Louis Stevensen (ham med blandt andet ”Skatteøen” og ”Dr. Jekyll og Mr. Hyde”) har også fokus på venskaber - som det primære - når han rejser. Citatet kan også ses som et billede på livet som en rejse. Men Stevensen er – i modsætning til Cahill - mest optaget af det kvalitative i venskaberne. Han skriver:

”Vi er alle rejsende i verdens ørken, og det bedste, vi kan finde på vore rejser, er en ærlig ven.”


At rejse er som et eventyr

En anden kategori af rejseformål er at se rejsen som et eventyr. Vel klarest udtrykt af vores egen polarforsker, Knud Rasmussen (1879-1933,) der skrev:

”Eventyret venter den, som forstår at gribe det.”

Den verdensomspændende rejseorganisation PATA (Pacific Asia Travel Association) har et slogan, som matcher Knud Rasmussens. Den ser rejsen som ”en passage” ind til spændende verdener og oplevelser.

Det er samme tanke, der bærer eventyret om ”Arthur og Minimoyserne,” hvor Arthur må finde rubinskatten for at redde bedstemorens hus, og som igennem et hul/en passage i græsplænen ender hos Minimoyserne, hvor eventyret (og redningen) kan begynde!!

PATA’s slogan lyder:

“At rejse er en passage gennem andre menneskers liv og andre menneskers steder.”

Den amerikanske rejseforfatter Penelope Riley ser oplevelserne, du får, mens du rejser, som selve eventyret. Hun har sagt:

”Det er ikke destinationen, der er vigtig, når du rejser, men det er de små uheld og oplevelser, du får undervejs, der er selve rejsen.” (Frit oversat)

Lad os lige slå en knude på ovenstående med følgende arabiske ordsprog:

”Den, der lever, ser meget. Den, der rejser, ser mere.”


Livet er selve rejsen

En anden måde at anskue ”det at rejse” på er ultimativ. Nogle citater/forfattere sætter lighedstegn mellem livet og rejsen. Altså forstået på den måde, at livet er en rejse.

Det første eksempel er et citat fundet i en kinesisk lykkekage (Fortune Cookie,) som modsvarer de knallerter med ”kloge ord” inden i, vi trækker fra hinanden juleaften.

Kagen åbenbarede følgende citat:

”Livet er en rejse – ikke et rejsemål.”

To citater med ukendte forfattere kunne passende bytte plads med citatet i lykkekagen (hvis ikke den allerede er spist!) For de udtrykker den samme holdning:

”Livet udmåles ikke efter, hvor mange gange vi trækker vejret, men efter de steder og øjeblikke, der taget vejret fra os.”

”Vi rejser ikke for at undslippe livet, men for at livet ikke skal undslippe os.” (Frit oversat.)


At rejse er et kærlighedsforhold

Og så har jeg gemt det bedste til sidst. Nemlig de citater, som ser rejsen som et kærlighedsforhold.

Den engelske forfatter med det fantastiske navn Lisa St. Aubin de Teran ser rejsen som en flirten med livet. På dansk lyder citatet:

“At rejse er som at flirte med livet. Det er ligesom at sige, jeg ville blive og elske dig, men jeg er nødt til at gå; dette er min station." Måske er der flere nuancer i citat på originalsproget:

“Travelling is like flirting with life. It's like saying, I would stay and love you, but I have to go; this is my station.”

Rejseblogforfatter Peter Vejrum Terp (Eventyrsstyrelsen.dk) er kommet lidt længe end flirten, når han skriver:

”At rejse er som at være forelsket. Du husker kun de gode ting.”

Følgende afsluttende citat tager forelskelsen til et nyt niveau og gør den både konkret og smuk:

”Jeg vil gerne rejse verden rundt med dig to gange. En gang for at se verden. To gange for at se den måde, du ser på verden.”


Og til allersidst lige et lille rejsecitat adresseret til vi fattigrøve og tilbudsjægere:

“Rejsen er den eneste ting, du køber, som gør dig rigere.” - Anonym




コメント


bottom of page